Saznajte više o vizuelnom identitetu

Home/Copywriting, Grafički dizajn, Internet marketing, Logo dizajn, Web dizajn/Saznajte više o vizuelnom identitetu

Saznajte više o vizuelnom identitetu

VIZUELNI IDENTITET

Jedna japanska izreka kaže da će ekser koji najviše štrči biti prvi prikucan. Iskakati iz proseka je opasno, što takođe, važi i za brendove. Uspostavljanje identiteta zahteva velika ulaganja, izaziva ljubomoru i privlači konkurenciju.

Postoji snažna veza između uspostavljanja identiteta, natprosečnosti i pobuđivanja zavisti, mržnje i rivaliteta.
Ta veza se može podvesti pod jednu reč – brend. Vođeni idejom postizanja većeg profita i obima poslovanja, prinuđeni ste da se pozabavite brendiranjem svojih proizvoda da bi ste ih naglasii i uspostavili na tržištu kao bolje, konkurentnije, aktuelnije, pametnije i samim tim poželjne za klijente, partnere, potrošače – od drugih…

Pošto je u našoj zemlji brendiranje tek u povoju, jer je proporcionalno stepenu razvoja tržišta, namera nam je da vam u oblasti vizuelnog identiteta pružimo niz korisnih saveta vezanih za grafički dizajn u procesu stvaranja brenda. Ovi saveti su namenjeni pre svega rukovodstvu odnosno budućim i sadašnjim vlasnicima brendova, kao uputstvo za razumevanje procesa brendiranja i vodič za komunikaciju sa dizajnerima i ocenjivanje njihovog rada.

Kako da budete prepoznatljivi i ostavite utisak na tržištu?

Osnovna stavka kad je reč o predstavljanju vaše firme ili proizvoda jeste defmisanje/razvoj vizuelnog identiteta. Vizuelni identitet nije isto što i brend, ali jeste veoma važan deo brenda. Iako na prvi pogled deluje jednostavno, kreiranje vizuelnog identiteta nije ni najmanje lak posao. Pre svega, zahteva dosta planiranja.

Komunicirajte vizuelnim identitetom

Identitet firme mora biti takav da odgovara vremenu i prostoru u kojem firma posluje. Takođe, mora biti osmišljen da može da se koristi dugo, uz povremene izmene i modernizaciju. Prilagođavanje tržištu i ciljnoj grupi se podrazumeva. Uostalom, to je osnov vizuelnih komunikacija uopšte! Fleksibilnost vizuelnog identiteta je izuzetno bitna. Kako po pitanju mogućnosti primene u razlićitim medijima i na različitim elementima, tako i kad je reč o modernizaciji i izmenama.

Pre nego što počnete razvoj vizuelnog identiteta svoje firme, potrebno je sprovesti određena istraživanja i definisati smernice. Kao što spomenusmo, ovaj poduhvat zahteva planiranje. Pre svega, morate definisati koja je vaša ciljna grupa.

Ukoliko proizvodite igračke za decu predškolskog uzrasta, sigurno nećete imati vizuelni identitet sličan identitetu banke, i obratno. Zatim je potrebno definisati budžet namenjen za ovaj projekat, kao i kupovnu moć potencijalnih klijenata i samu cenu roizvoda/usluga koje nudi vaša firma. Od velike koristi je posmatranje i analiziranje identiteta konkurentskih firmi. Dizajn u svakoj oblasti ima odredene zakonitosti kojih se treba pridržavati. Analiziranje tudjeg rada će vam takođe pomoći da uvidite odredene greške i samim tim ih izbegnete. Svakako ćete dobiti ideju o tome kakav vizuelni identitet želite i kako bi sve trebalo da izgleda.

Definisanje vizuelnog identiteta i inventivnost u tom poslu su jednako bitni koliko i vaša jedinstvena ponuda i poslovna politika vaše firme. Razvoju/definisanju vizuelnog identiteta treba pristupiti odmah, dok još traju ostale pripreme za početak poslovanja! Firma bez upečatljivog vizuelnog identiteta teško može ostaviti dobar prvi utisak na potencijalne klijente i saradnike. Od vizuelnog identiteta umnogome zavisi prvobitni stav tržišta o vama i vašoj ponudi. On je od presudnog značaja!

Grafički standardi – Knjiga grafičkih standarda

Knjiga grafičkih standarda sadrži različite elemente koji predstavljaju vaš vizuelni identitet. Osnovni elementi svakog vizuelnog identiteta bi trebalo da budu logo, vizitkarte, memorandumi i koverte različitih formata. Navedeni elementi su apsolutni minimum!

No, u odredenim slučajevima se može ići dotle da se radi i brendiranje vozila ili poseban kancelarijski nameštaj i enterijer poslovnog prostora. Koje će elemente sadržati vaša knjiga grafičkih standarda, zavisi od više parametara.
Prvi je svakako taj čime se vaša firma bavi i koja vam je ciljna grupa.

Sledeći bitan parametar je koliko sredstava i vremena imate za razvoj vizuelnog identiteta.

Elementi sadržani u prvoj verziji vaše knjige grafičkih standarda nikako nisu svi elementi koji će predstavljati vizuelni identitet firme. Knjigu grafičkih standarda treba posmatrati i kao vodič u budućem radu na elementima vizuelne komunikacije. Haotičnost i nedoslednost treba izbegavati, jer su to osobine koje se ne cene niti u poslovnom svetu, niti u životu, a to važi i za vizuelni identitet vaše firme.

UrbanSerbia Design Team sa svojim idejama i grafičkim rešenjima će da oživi Vaše stavove. Naši profesionalni dizajneri su spremni da preuzmu na sebe zadatke, da Vama stvore jedinstveni, prepoznatljivi vizuelni identitet kako bi unapredili ili jednostavno osvežili Vaše poslovanje. Snagu za to nam daju maštovite ideje, veliko iskustvo i respektivna tehnička opremljenost.

2017-08-14T10:49:29+00:00 april 9, 2017|Kategorije: Copywriting, Grafički dizajn, Internet marketing, Logo dizajn, Web dizajn|