Zanimljivosti o web dizajnu

Home/Grafički dizajn, Logo dizajn, Web dizajn/Zanimljivosti o web dizajnu

Zanimljivosti o web dizajnu

Da bismo lakše shvatili neke pojmove koji se pojavljuju vezano za izradu web sajtova, web dizajn, registraciju domena, postavljanje web sajta na server, optimizaciju sajtova, promociju itd. ovde ćemo objasniti neke najčešće pominjane izraze vezane za ovu tematiku…

HTML

Web Dizajn HTML (HyperText Markup Language, jezik za označavanje hiperteksta) je opisni jezik specijalno namenjen opisu veb stranica. Pomoću njega se jednostavno mogu odvojiti elementi kao što su naslovi, paragrafi, citati i slično. Pored toga, u HTML standard su ugrađeni elementi koji deta- ljnije opisuju sam dokument kao što su kratak opis dokumenta, ključne reči, podaci o autoru i slično. Ovi podaci su opšte poznati kao meta po- daci i jasno su odvojeni od sadržaja dokumenta.

HTML je nastao uprošćavanjem SGML standarda (Standard Generalized Markup Language, standardizovani uopšteni jezik za označavanje) sa svrhom opisa dokumenta koji se objavljuju na vebu.

U početku je bio prilično ograničen što se označavanja sadržaja tiče i pružao je uglavnom elementarne stvari za označavanje i formatiranje teksta (paragrafi, naslovi, citati itd.). Kako je veb rastao tako je rasla i potreba za bogatijim sadržajem te je u tom smeru razvijan i HTML standard. Tada su standardu dodate elementi za opis tabela, slika, slojeva, napredno formatiranje teksta itd.

Osnov HTML predstavljaju tagovi i atributi. Pomoću tagova se određeni deo dokumenta odvaja od ostatka i na njega se primenjuju pravila definisana samim tagom. Atributi se nalaze unutar tagova i omogućavaju da se pored samog imena taga i unapred definisanog ponašanja još bliže odredi način prikaza i ponašanja označenog dela dokumenta.

XML

XML je skraćenica za Extensible Markup Language, odnosno proširivi (metajezik) za označavanje (engl. markup) tekstualnih dokumenata. XML je standardizovan jezik za čiju se standardizaciju brine W3C. Ideja je bila da se stvori jezik koji će i ljudi i računarski programi moći jednostavno da čitaju. XML definiše opštu sintaksu za označavanje podataka pomoću odgovarajućih etiketa (engl. tags) koje imaju poznato ili lako razumljivo značenje. Format koji obezbeđuje XML za računarske elemente može se prilagoditi najrazličitijim oblastima, kao što su elektronska razmena podataka, čuvanje podataka, odvajanje podataka od prezentacije, vektorska grafika, sistemi glasovne pošte, izrada novih specijalizovanih jezika za označavanje.

Postoji veliki broj besplatnih biblioteka na različitim jezicima na kojima se može pisati i čitati XML, a mogu se upotrebiti i gotovi softveri (kao što su programi za obradu teksta ili čitači veba). Neke alatke mogu da rade sa svim XML dokumentima, dok su druge prilagođene za podršku XML aplikacijama u različitim oblastima, ali se uvek koristi ista sintaksa. Mnogi formalno definisani jezici za označavanje, kao što su RSS, MathML, GraphML, XHTML, Scalable Vector Graphics, MusicXML i sl. bazirani su na XML-u.

XML omogućava stvaranje dugotrajnih formata podataka koji su nezavisni od platforme. Često se dokumenti pisani na jednoj platformi ne mogu čitati na drugim platformama, niti u različitim programima na istoj platformi, čak ni u ranijoj verziji jednog programa na istoj platformi. U XML dokumentima tekstualni su ne samo podaci već i etikete koje su smeštene u samoj XML datoteci. To znači da ih može čitati svaka alatka koja je u stanju da čita tekstualne datoteke. Tako se podaci mogu prenositi sa jednog sistema na drugi. Tako XML daje prenosive podatke.

XML-ova osnovna svrha je da olakša deljenje podataka kroz različite informacione sisteme, posebno kroz one sisteme koji su povezani sa Internetom.

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) je jezik formatiranja pomoću kog se definiše izgled elemenata veb-stranice.

Prvobitno, HTML je služio da definiše kompletan izgled, strukturu i sadržaj veb-stranice, ali je od verzije 4.0 HTML-a uveden CSS koji bi definisao konkretan izgled, dok je HTML ostao u funkciji definisanja strukture i sadržaja.

Kako je HTML postajao komplikovaniji, davao je sve više mogućnosti za definiciju izgleda elemenata, ali je istovremeno postajao nečitljiviji i teži za održavanje. Različiti brauzeri su prikazivali dokumente na različite načine, i postojala je potreba za doslednom tehnikom definisanja prikaza elemenata na stranici.

CSS sintaksa se sastoji od opisa izgleda elemenata u dokumentu. Opis može da definiše izgled više elemenata, i više opisa može da definiše jedan element. Na taj način se opisi slažu jedan preko drugog da bi definisali konačni izgled određenog elementa (otuda naziv Cascading (Eng. cascade – crep)) da bi se dočaralo slaganje jednog stila preko drugog u definisanju konačnog izgleda elementa)

Svaki opis se sastoji od tri elementa:

  • definicija ciljnih elemenata
  • svojstva
  • vrednosti

PHP

Pe-ha-pe (PHP: Hypertext Preprocessor) je specijalizovani skriptni jezik prvenstveno namenjen za izradu dinamičnog veb sadržaja.

Stekao je popularnost zbog svoje jednostavnosti i sintakse nasleđene iz programskog jezika C. Tokom vremena jezik se proširivao i sticao mogućnosti za objektno orijentisano programiranje, naročito od verzije 5.0. Nalikuje jeziku C++ u smislu da dozvoljava i čisto-proceduralno programiranje ali omogućava i korišćenje klasa i drugih koncepata objektno orijentisanog programiranja (nasleđivanje, apstraktne metode, interfejsi itd.).

PHP predstavlja naslednika alata po nazivu PHP/FI, napisanog 1995. godine od strane Rasmusa Lerdorfa. PHP/FI je predstavljao skup alata napisanih u Perlu, i autor ga je koristio za sopstvene potrebe. Skup alata je dobio ime „alati za ličnu prezentaciju“ (Eng. Personal Home Page Tools), odakle i skraćenica PHP. Kako su rasle potrebe na sajtu, autor je prepisao kompletan projekat u C-u i omogućio da može da komunicira sa bazama podataka, a korisnicima svog sajta da naprave sopstvene prezentacije pomoću njega. Rasmus je potom objavio svoje alate i učinio izvorni kod dostupan svima da bi se projekat brže razvijao i da bi se greške brže ispravljale.

Iako se PHP može koristiti za programiranje konzolnih aplikacija i grafičkih interfejsa (biblioteka PHP-GTK) njegova osnovna i glavna upotreba je u programiranju dinamičnih stranica na Internetu.

Do 1997. PHP je stekao nekoliko hiljada korisnika; do 1998. broj sajtova na kojima je instaliran PHP 3.0 je porastao na par stotina hiljada, a broj korisnika istog na par desetina hiljada]. Danas PHP koristi nekoliko stotina hiljada programera i nekoliko miliona sajtova.

Za razliku od većine programskih jezika koji poseduju početnu funkciju (main u C-u, prvi blok BEGIN u Paskalu, klasa koja poseduje main metodu u Javi itd.) nego nalik na većinu skriptnih jezika, i PHP datoteka jednostavno sadrži skup instrukcija koje se izvršavaju jedna za drugom, od prve do poslednje gde sledi kraj programa.

CMS

CMS ili Content Menagment System je izraz za programirane web stranice koji Vam omogućava da jednostavno i samostalno, unosite ili brišete, odnosno ažurirate sadržaj na svojim internet stranicama. Sve se obavlja jednostavno putem preglednog administratorskog panela koji je veoma sličan izgledu nekog Office programa (npr. Word-a), a što je vrlo bitno, bez ikakvih posebnih predznanja ili kurseva.
Za rad Vam dovoljan je samo Vaš program za pregled web stranica (browser), a to je upravo Vaš Internet Explorer (Firefox, Opera…) ili neki drugi program koji upravo i sada koristite dok čitate ovaj tekst.

Tekst je moguće unositi direktno ili tako da ga jednostavno kopirate iz Microsoft Worda ili drugog tekst editora, a formatirate ga onako kako ste navikli u svom programu za obradu teksta. Kao što pišete stranice u Wordu, ili Excelu, tako pišete i sadržaj za Vaše web stranice, direktno u Vašem Control panel-u, ili sve napišete u npr. Wordu, a potom to isto kopirate na svoje stranice. Da ste naručili i „klasičnu“ izradu web stranica, svejedno bi morali webmasteru pripremiti tekst i fotografije.

Pored svih mnogobrojnih prednosti naših CMS internet stranica, posebna pogodnost ili prednost je i izuzetno laka promena dizajna, odnosno nekih elemenata na samoj web stranici (slika, animacija, aplikacija, tabela, grafikon…).

HOSTING

Hosting (smeštaj web stranica, odnosno vašeg web sajta na server)

Web Hosting je usluga iznajmljivanja diskovnog (smeštajnog prostora i pripadajućih serverskih resursa) za smeštaj vaših web stranica (vašeg web sajta) na web poslužitelju (odnosno serveru) i za korišćenje e-maila.

Ukoliko želite imati vlastite web stranice tj. svoj lični ili poslovni web sajt, potrebno Vam je:

  • izabrati domen (adresu Vaših stranica, odnosno veb sajta) npr. www.vaše_ime.nastavak (rs, com, org, biz…)
  • zakupiti prostor za smeštaj web sajta (web hosting)
  • izraditi i postaviti web stranice (web site) – web dizajn
  • promovisati web stranice (e-marketing)

Web hosting. Da li Vam zvuči komplikovano?

Zapravo može biti krajnje jednostavno!

Ne morate apsolutno ništa znati o računarima i Internetu, web dizajnu, programiranju, web domenima i hostingu.

Ako želite novo odelo, ne morate sami da znate da krojite ili šijete. Vi ćete reći šta želite, a posao ćete prepustiti krojaču profesinalcu.

Isto tako, ako želite svoj web sajt, web stranice, web trgovinu, vlastitu adresu na internetu i druge internet usluge, Vaše je da kažete šta želite, a celi posao će za Vas odraditi brzo, kvalitetno i povoljno UrbanSerbia Team, jer mi smo profesionalci upravo za te poslove. Dovoljno je da nas kontaktirate putem obrasca na ovim stranicama, e-mailom ili telefonom.

Da li je došlo vreme da imate vlastiti web sajt (web site) ili još uvek možete bez njega?

Zapravo, trebali bi se zapitati, da li želite da i dalje poslujete sa uskim krugom dosadašnjih kupaca ili želite proširiti svoje poslovanje. Da Vam po osnovi web sajta dođe i samo jedan jedini novi kupac ili korisnik Vaše usluge, Vi ste otplatili sve troškove izrade i postavljanja web stranica.

No, nećete dobiti samo jednog novog kupca, već puno veći broj, bez obzira prodajete li sportsku opremu ili građevinski materijal, imate li restoran, turističku agenciju zubarsku ordinaciju ili fitnes klub…

Koliko je danas kupaca ili klijenata prošlo kroz Vašu prodavnicu, agenciju ili ured, upoznalo se sa Vašim proizvodima i uslugama?

Web sajtovi omogućavaju preciznu statistiku i beleženje svakog posetioca (detaljna statistika prikazana je na administratorskoj stranici vašeg sajta), pa ćete tako znati da se sa uslugama predstavljenim na web stranicama vašeg web sajta mesečno upozna preko nekoliko stotina ili nekoliko hiljada osoba, naravno zavisno od pravilne optimizacije i promocije istog.

Još uvek sve Vaše konkurentske firme nemaju web stranice?

Koja je to sjajna prilika da budete među prvima! Da li su napravili posao oni koji sada otvaraju trgovine, kafiće, pekare i sl. ili oni koji su ih otvorili među prvima pre desetak godina? Ako neko ne prepoznaje potencijal od reklame koja dopire do sto hiljada, ili pet stotina hiljada ili do milion ljudi godišnje, on se zapravo i ne može nazivati preduzetnikom.

Internet pruža dodatnu efikasnost i konkurentnost

Milioni ljudi u celom svetu koriste svakodnevno Internet za komunikaciju, zabavu, istraživanje, posao, reklamiranje, trgovinu, bankarstvo…

S obzirom da je Internet postao nezaobilazan u svakodnevici, biti on-line nije više luksuz već nasušna potreba bez koje se u 21. veku više jednostavno ne može.

Internet je sredstvo poslovne komunikacije koje donosi dodatnu efikasnost i konkurentnost. U svetu zasnovanom na računarskim mrežama, od ključne je važnosti da svaka iole ozbiljnija firma ili preduzeće ima vlastiti web sajt. Stalna komunikacija unutar firme i prema svetu neophodna je za ozbiljno poslovanje.

Ukoliko niste ponudu i potražnju, proizvode i usluge svoga preduzeća predstavili na Internetu, veliki deo potencijalnih kupaca i poslovnih partnera će Vas svakako zaobići. Putem interneta možete pružati podršku klijentima, primati komentare od posetilaca vezane uz Vaš rad, usluge ili proizvode, istraživati tržište, prodavati proizvode i usluge posjetiteljima iz celoga sveta, 24 sata dnevno, brzo i jednostavno razmenjivati poslovne akte i dokumente itd.

Preduzeća i privrednici koji danas svoju prodaju preusmeravaju na online prodaju ili se isključivo bave takvom delatnošću, brzo su shvatili da je to jedan od najisplativijih oblika poslovanja.

WEB PROMOCIJA i SEO OPTIMIZACIJA

Uvod – Analiza problema i potrebe

Platili ste izradu web stranica, napravili ste web site (veb sajt) Vaše frime ili agencije od desetak stranica (naslovna – početna, o nama, usluge, proizvodi, galerija, kontakt i sl.), i ponadali ste se da će Vam se promet i zarada povećati, da ćete prodati više proizvoda ili usluga, ali do toga nije došlo???

Gledate svoju statistiku poseta i čudite se zašto imate mesečno samo 50, 100 ili 200 poseta?

Čudite se, zašto ako upišete neku ključnu reč koja opisuju Vašu delatnost, niste na prvom mestu na pretraživačima, već na dvadesetom, pedesetom ili stodevedesetom mestu?

Razlog za to je vrlo jednostavan.

Svi internet pretraživači (Google, Yahoo, AltaVista, Pogodak…) imaju pravila prikazivanja rezultata, koja se u kratko mogu svesti na sledeće najvažniije:

  • Ako na Vašim stranicama postoji reč koja se traži, ili fraza, ulazite u rezultate pretraživanja.
  • Na kojem mestu u prikazu rezultata će biti Vaša pozicija, zavisi i od učestalosti tražene reči ili fraze, i to ne samo na pojedinoj Vašoj stranici, već i na celom Vašem web site-u.

Morate znati i da je u Srbiji već registrovano preko 100.000 domena!

Dakle, konkurencija je vrlo jaka!

Pretpostavimo da je delatnost Vaše firme proizvodnja i/ili prodaja hrane za kućne ljubimce.

Zadnja solucija je da će prosečni posetilac koji se interesuje o hrani za svoga ljubimca, upisati tačan naziv Vaše firme. No, male su šanse da se to zaista tako i desi.

Ne, analizirali smo na velikom uzorku šta i kako posetioci traže.

Prvo će upisati reč „hrana“ i dobiti 9.380.000 rezultata. Oni malo veštiji, odabrati će na Google-u opciju „pretraži samo stranice na srpskom jeziku“ i dobiti će „samo“ 2.130.000 rezultata.

Traži li posetioc nešto određenije, i upiše li npr. „hrana za kućne ljubimce“, dobiti će 117.000 rezultata ako odabere opciju za prikaz „samo stranica na srpskom jeziku“.

Naravno da će posetilac završiti na prvim rezultatima pretraživanja odnosno na prvih par stranica Google-a (ako njega bude koristio za pretraživanje) i verovatno nikada neće doći na Vaše stranice. Zašto? Zato što ste Vi, kada ste dali da Vam se izradi veb sajt (web site), jedva sastavili desetak rečenica o „Vašoj delatnosti“, i sa tih desetak rečenica očekujete da pokrijete sve moguće varijacije upita?! (hrana za pse, mačja hrana, zrnevlje, sipina kost, meso, pseća hrana, kupovina hrane, vrhunska hrana za kućne ljubimce, hrana za akvarijumske ribice, hrana za ptice… )
Mogli bismo nabrojati hiljade varijanti šta se sve upisuje na pretraživače, no shvatili ste poentu…

Prilagođavanje vaših web stranica internet pretraživačima i prijava stranica na glavne pretraživače, npr. Google.com, Dmoz.org, AltaVista.com, Msn.com, Yahoo.com, AOL.com, Lycos.com, BG svetionik, Aladin, Krstarica, Pogodak, Poslovni web katalog… je posao koji ćemo mi odraditi za vas, a vi ćete biti prijatno iznenađeni rezultatima koje ćemo postići (Vaš sajt među prvim stranicama web pretraživača, visoki rejting vašeg sajta prema Google pravilima – Page Rank).

Ovo su bile samo neke od važnih tema vezanih za web dizajn, hosting, promociju i reklamu kojima se bavi naša agencija. Javite nam se, iznesite Vaše želje i očekivanja, pa ćemo zajedno pronaći adekvatno rešenje…

Vaš Urban Serbia Team

2017-08-23T19:20:18+00:00 april 9, 2017|Kategorije: Grafički dizajn, Logo dizajn, Web dizajn|