Saznajte više o logotipu i logo dizajnu

Home/Copywriting, Internet marketing, Web dizajn/Saznajte više o logotipu i logo dizajnu

Saznajte više o logotipu i logo dizajnu

LOGO DIZAJN

Vizuelni identitet ima za cilj da pojednostavi i istovremeno obogati komunikaciju sa klijentima. Osnovu Vašeg Vizuelnog identiteta čini logo vaše kompanije. Logo je kao zastava ili grb, uvek je drugačiji… Vaš logo je Vaša kompanija. Vi ste deo logoa. Logo čine živim Vaše odluke, Vaše ideje, Vaši komitenti… Logo je simbol koji govori za Vas.

Osnovni element vašeg vizuelnog identiteta je logo. Dizajniranju tog elementa se Često ne posvećuje dovoljno pažnje, što je velika greška! Za razliku od ostalih elemenata, koje vremenom možete menjati (kod nekih je to poželjno, pa i obavezno), logo bi trebalo da ima znatno duži ,,rok upotrebe“. Pri dizajniranju logoa određujete umnogome i smer daljeg razvoja vizuelnog identiteta i pravite osnovu toga kako će sve da izgleda. Reč je elementu koji ćete najviše i najčešće koristiti. Stoga mora biti upečatljiv i prepoznatljiv. Nikako ne sme biti napadan, ali mora da ostavi jak utisak i da se „ureže“ u pamćenje (potencijalnim) klijentima. Mogućnost primene u različitim medijima i na različitim elementima se podrazumeva. Logo mora biti podjednako dobro vidljiv i prepoznatljiv u boji i crnobelo/jednobojno. Takođe, promena veličine ne sme imati uticaja na prepoznatljivost i vidljivost.

Kad je reč o ostalim elementima, sve je stvar potrebe/želje i vašeg dogovora sa dizajnerom. Osnovno pravilo kojeg se treba držati jeste poštovanje definisanih pravila i smernica. Elementi vašeg identiteta nikako ne smeju biti jednolični, ali moraju sadržavati određene zajedničke imenitelje. Definisanje vizuelnog identiteta je znatno složeniji posao od „lepljenja“ logoa na elemente i korišćenja unapred određenih boja. Potrebno je stvoriti „atmosferu“ koja će biti prepoznatljiva i prisutna na svim elementima vašeg vizuelnog identiteta, nezavisno od forme i medija. Zapravo, vizuelni identitet je upravo to!

Promene, posebno modernizacija vizuelnog identiteta, svakako su poželjne, pa i obavezne. Izvesne promene su neophodne u slučaju nastupa na drugim tržištima ili kad je reč o novoj usluzi/proizvodu. No, sam identitet mora ostati isti! Nit koja povezuje različite periode evolucije vašeg identiteta je obavezna!

Sam logo je najmanje podložan izmenama. Ukoliko se ipak odlučite za izmene logoa, poželjno je da postoji zajednički imenitelj s prethodnim logom. Dobri primeri su svakako logoi firmi Renault i Zastava i njihova evolucija. Osnovni motiv i sama suština dizajna su nepromenjeni. Druga varijanta su manjeviše bitne promene, uz zadržavanje određenih zajedničkih imenitelja, nešto izmenjenih. Primer ove prakse su Mercedes i Macromedia. Takođe je moguća varijanta logoa koji deluje gotovo totalno drugačije u različitim fazama/periodima. Dobar primer je Fiat. Neki logoi su praktično nepromenjeni, od prvog dana! Najprisutniji i najbolji primer jeste Coca Cola.

Razvoj i varijacije logotipa „Urban Serbia“

Zanimljive stranice o svim varijacijama jednog drugog poznatog logoa možete videti na sledećem linku:
http://www.pbase.com/lilyofedward/google_logo

2017-08-14T10:48:57+00:00 april 9, 2017|Kategorije: Copywriting, Internet marketing, Web dizajn|