Kaligrafija

Kaligrafija 2017-04-20T12:55:10+00:00
 • Kaligrafija

Kaligrafija (lepo pisanje, krasopis, krasnopis) – (Grčki κάλλος kallos „lepota“ + γραφή graphẽ „pisanje“) je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Savremena definicija kaligrafske veštine je „ume- tnost davanja forme znakovima na izražajan, humoristički i vešt način“. Stil kaligrafije je opisan kao ruka ili alfabet.

Kaligrafija se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umetničkih dela gde ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Veština kaligrafije se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnih pisanja. Osobenosti su istorijski podeljene, tečno i spontano, improvizovane u momentu pisanja.

Kaligrafija se nastavlja do izvestačenog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna/tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, ovlašćene kaligrafije umetnosti, uverenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje (na primer Prikaz slovne umetnosti).

Podela Kaligrafije ne postoji u nekom ozbiljnom smislu, ali možemo reći da postoji:

 • Istočnoazijska kaligrafija
 • Indijska kaligrafija
 • Tibetanska kaligrafija
 • Persijska kaligrafija
 • Islamska kaligrafija
 • i nama najzinimljivija: – Zapadna kaligrafija

Zapadna kaligrafija

Zapadna kaligrafija je kaligrafija latinskog pisanog sistema i od manjeg je značaja u odnosu na grčki i ćirilični pisani sistem. Raniji alfabeti su se razvijali u periodu od 3000 godina pre nove ere. Od etrurskog alfabeta razvio se latinski alfabet. Velika slova (majuskule) su slova koja su se prva pojavila, a zatim je sledio pronalazak malih slova (minuskula) u karolinškom periodu.

Teške rolne papirusa su zamenjene Rimskim prvim knjigama, sa početnim jednostavno uvijenim stranama u pergamentu napravljenim od životinjskih koža. Olovke od trske su zamenjene ptičjim perima za pisanje.

Hrišćanske crkve su promovisale razvoj pisanja kroz obilato kopiranje Biblije, posebno Novog zaveta, ali i drugih svetih tekstova. Dva različita stila pisanja, koji su bili poznati kao inčani i polu-inčani, su razvijeni od podvrste rimskih ručnih knjiga. „Unca“ je latinska reč za inč. Vrhunac uspeha keltskih prosvetljenih rukopisa bio je u periodu od 7. do 9. veka. Kao primeri navode se: „Durova knjiga“, „Lindisfarnovo jevanđelje“ i „Knjiga o Keltima“.

Šarlemanjova odanost za obrazovno usavršavanje nastala je kao posledica pridobijanja „gomile natpisa“, usklađenih sa Alkuinom Opatom Jorkom. Oni su razvili stil koji je bio poznat kao „Karolina“ ili „Karolingijske minuskule“ (minuskula je sinonim za slučaj koji je od manjeg značaja). Prvi rukopis koji je imao uticaja bio je „Godeskalkovo jevanđelje“ (završeno 783.), koje je pisano po uzoru na Godeskalka. Moderni tip knjiga danas vodi poreklo upravo od karolingijskih ostataka.

Crno pismo (poznato kao gotsko) i njegove varijacije Rotunde postepeno razvijene od karolinških rukopisa tokom 12. veka. Kroz naredna 3 veka prepisivači u severnoj Evropi su koristili zbijenu i zaoštrenu formu Gotskog pisma. Oni su u Italiji i Španiji davali prednost približnom ali još uvek težem obliku Rotunda. U periodu od 15. veka italijanski prepisivači se vraćaju rimskim i karolingijskim modelima pisanja i dizajniranja italičnog stila pisanja (Chansery kurziv).

Ove tri vrste: gotski, italički i romanski su postale modeli štampanih pisama. Johanes Gutenberg je koristio gotski stil za štampanje Biblije, a od manjeg značaja bile su mu italične i romanske forme, koje kasnije postaju standardne.

Tokom srednjeg veka, stotine hiljada rukopisa su proizvedene: neki su bili ukrašeni zlatnim i finim slikanjem, neki ilustrovani linijama, a pojedini su se sastojali samo od teksta.

Kaligrafija danas

KaligrafijaKaligrafija nastavlja i danas da se koristi i to za izradu grafičkog dizajna, logo dizajna, karti, menija, čestitki, pozivnica, pravnih dokumenata, diploma, poezije, vizit karti i raznih prezentacija. Mnogi kaligrafi zarađuju svoja sredstva za život adresiranjem omota pozivnica za javne ili privatne događaje (uključujući i venčanja). Početni kaligrafski kursevi su namenjeni i deci i odraslima a sprovode se uz pomoć odgovarajuće literature.

Područje delovanja kaligrafske umetnoti danas je više od literalne reprodukcije istorijskih i religioznih tekstova. Pisane forme su postale apstraktnije i inkorporirane u posao koji ima više afiniteta ka savremenom slikarstvu nego ka antičkoj veštini pisanja. Apstraktno pisanje kod umetnika kao što je Novo Zelanđanin (Kolin Mek Kahon) neće biti prihvaćeno kao ”kaligrafija” kod većine praktičara, ali uprkos tome pojedinci pronalaze rad na biblijskim sadržajima veoma privlačnim. Razlika leži u manjku klasičnog književnog obrazovanja autora, u primeru Kolin Mek Kahon, što je predstavljeno u njegovom poslu.

U isto vreme unajmljen je Donald Džekson u saradnji sa internacionalnim skriptorijumom za rad na projektu 21. veka, Biblija svetog Džona, vrednom više miliona dolara, čija je izrada pri kraju. To je najrealnija i najrasvetljenija Biblija u zadnjih 500 godina, rađena istovremeno i antičkim i modernim tehnikama. U ranim godinama 20. veka “Buli Biblija” nije bila ovlašćena, iako je dovršena od strane studenta Edvard Dzonstona.

Savremeni kaligrafi

Internacionalna kratka lista poznatih kaligrafa, koji su unapredili kaligrafiju novog veka:

 • Donald Džekson
 • Tomas Ingmajer
 • Dejv Wud
 • Hazel Dolbi
 • Fernando Lembo di Pino
 • Dzin Larher
 • Julian Vaters
 • Seila Vaters
 • Denis Braun
 • Brodi Nojensvander
 • Hans-Joakim Burgert
 • Timoti Donaldson
 • Gotfriajed Pott
 • Piter Gilderdejl
 • Katarina Pjper
 • Paul Shav

Digitalna era olakšava stvaranje tvorevina i novog i istorijskog stilizovanog fonta: a hiljade su ih sada u upotrebi. Kaligrafija daje jedinstveni sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi sa upotrebom dizajnerskog planiranja. Korisnost digitalnog medija za kaligrafe neće biti ograničen samo na planiranje nove biblije svetog Džona već će olakšati i raniji ručni rad. Direktno pisanje u digitalnom mediju je sada olakšano putem grafičkih kartica i očekuje se da će porasti njegova upotreba pojavom Majkrosoft Vindous Vista operativnog sistema („Vista Pen Flicks“) 2007 g.

Epl predstavio je sličnu pogodnost u njihovom Tajger operativnom sistemu 2005. godine. Novi Leopardov operativni sistem je takođe predstavljen 2007. godine. Grafičke kartice olakšavaju kaligrafski dizajn više nego ogromne veličine umetničkih komada. Internet podržava kaligrafe, kao i umetnike rukopisa.

Pribor

Osnovni pribor za kaligrafiju je:

 • Kaligrafsko pero (razlicitih širina u zavisnosti od veličine teksta, papira i dr.)
 • Olovka (može biti obla ili zaoštrena-najčesće se zaostrava na smirgli samo jedna strana)
 • Četkica

U dekorativne svrhe koristi se više zaoštrena olovka i čelična četkica, kao i obična tanka pera za pisanje .

Kaligrafija može biti izvedena i uz pomoć flomastera i hemijskih olovaka (najčesće se time izvodi moderna kaligrafija).

Mastilo za pisanje je obično vodootporno i mnogo manje viskozno u odnosu na mastilo koje se koristi pri štampanju.

Visoko kvalitetni papir, koji ima dobru koenzistenciju poroznosti, omogućava čistije linije, takođe se često koristi pergament ili velum. Jedan od boljih papira koji se koriste za kaligrafske projekte je Fabriano Artistico (može se naći u bolje snabdevenim knjižarama) raznih debljina. Fabriano je pogodan za kaligrafske projekte jer odlično prima temperu ili druge tečne boje koje se koriste za ornamentiku. *Ne sme da se savija jer puca zbog pamuka!*

Kaligrafija se takodje može izvoditi četkicama od prirodnih vlakana koje se ne otiru i odlicno primaju tuš, tj.mastilo.

Zahvaljujući postojanju ovakvog pribora kaligrafi izradjuju najkvalitetnija kaligrafska dela velike umetničke vrednosti. Veličina i dekoracija slova doprinose estetici.

Urban Serbia TeamVam nudi kvalitetno i umetničko ručno ispisivanje diploma, pozivnica, zahvalnica i drugih proizvoda uz upotrebu široke palete pera i četkica, od strane iskusnih kaligrafa (akademskih slikara).

Vikipedija (slobodna enciklopedija)

Korisni linkovi:

http://www.studioarts.net/calligraphy/
http://www.infoplease.com/ce6/society/A0857129.html
http://www.factmonster.com/ce6/society/A0857129.html
http://www.encyclopedia.com/ht…lligra_EuropeanCalligraphy.asp
http://www.ars.rs/kaligrafija
http://www.amfiteatar.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1149077008/7